söndag 23 mars 2014

Våldtagen!

Våldtagen, känn på ordet lite... Man är med våld tagen! Otrevligt ord som väcker många känslor!
Jag sitter här en söndag och läser en bok som vänder sig till alla som kommer i kontakt med kvinnor som har blivit våldtagna och jag blir förbannad! Ledsen! Omtumlad! Och en stor känsla av vanmakt fullkomligt sköljer över mig.
Denna bok jag läser nu, som förövrigt är jävligt bra, är publicerad 2004.... Det är 10 år sedan... I boken framkommer bland annat att antalet anmälningar minskar och det är få fällande domar. Enligt boken är det 95% av våldtäktsanmälningarna som läggs ner för att brott inte kan styrkas... Återigen detta är 2004... Någonting säger mig att siffrorna inte ser bättre ut idag, tyvärr.

Alltså jag blir förbannad!
Min dotter frågade mig för några dagar sedan om jag hade varit utsatt för något liknande och jag är en av de kvinnor i statistiken som har varit med om saker men valt att inte anmäla. Därför blev jag genuint glad när Dottern svarade "Men Mamma varför anmälde du inte?". Okej, visst det kan låta naivt att tro att det "bara är till att anmäla" men samtidigt var det skönt för mig som förälder till denna tjej att det faktiskt sitter i ryggraden på henne att man SKA anmäla om något händer som inte är ok.

Nu ska jag passa på att fortsätta läsa denna bok och fortsätta vara förbannad och hoppas att denna ilska hinner förvandlas till lite jävlaranamma inför morgondagens arbete. Förbannad är dagens ord!!!

Boken heter:
"Jag kallade det aldrig för våldtäkt"
Att möta våldtagna kvinnor
Av: Josefin Grände

Inga kommentarer: