måndag 15 februari 2010

Klippa sönder bilar... No problem

Bild lånad från: MSB.se
Men vilken vecka det var för mig förra veckan!!!!!
Helt otrolig!

Jag går ju som bekant på ett alldeles nytt program på Mittuniversitetet som heter Risk- och Krishanteringsprogrammet och förra veckan for vi till Sandö utanför Kramfors, till MSB/Räddningstjänsten för att dels få lite praktisk erfarenhet samt genomföra ett rollspel som gick ut på att vi representerade olika myndigheter vid en katastrof, i detta fall var det en kollision mellan ett fraktfartyg och en bilfärja.
Rollspelet var sjukt nyttigt å till viss del ganska roligt men pricken över i:et var givetvis de praktiska övningar som vi fick vara med på.

På bilden ovan är faktiskt jag med.... ;)
Jag håller just vid fototillfället i "sladden" till "klippa-sönder-bilen-verktyget" för att sedan vara den som klippte... Elin min klasskamrat fick det stora nöjet att hålla i verktyget....
Alltså jag har en större förståelse till varför brandmän är byggda som dom är! Vilka tunga verktyg!!!! Ja det var inte så att man med lätthet slängde upp det på axeln å sa att "nä nu går vi på promenad"....

Vi fick alltså panga bilruta (lagligt vilket kändes lite konstigt), bryta upp en motorhuv, såga i framrutan, klippa av "stolparna" i bilen för att bygga om den lite snabbt till en Cab ;)
Givetvis fick vi släcka bränder och en genomgång av brandsläckare vilket var otroligt nyttigt!
Dessa praktiska övningar avslutades med ett "dopp i havet" = isvak med andra ord.
Jag har gjort detta tidigare och kände att den paniken behöver jag inte uppleva igen så jag fick ta stå med kläder, klockor, glasögon, medicin å skrika ANDAS ;)
De som hoppade i vattnet skulle först simma 5 meter för att sedan vända, simma tillbaka 5 meter å innan de hoppade upp skulle de sjunga "Bä bä vita lam"....
Ja alltså med tanke på att jag har barn så trodde jag att jag hade hört alla former som "Bä bä vita lam" kan framföras på men ack så jag bedrog mig *skrattar*

Ja men vilka otroligt härliga dagar detta har varit och för att inte tala om sammanhållningen för oss som klass! Synd bara att alla inte kunde följa med för det var verkligen sjukt roligt och sjukt lärorikt!
Å för att inte glömma bort allt "ögongodis" som gick omkring på anläggningen sen då ;)

Mu för nu ;)

2 kommentarer:

Marie//Tekla Maräng sa...

Vilken bra och användbar kurs du verkar att gå på. Huua jo jag har också provat det där med att bada i isvak och simma hit odh dit snacka om att jag hade panik.
Tack för dina värmande krya på dig hälsningar.
Kramar Marie:)

Kameratrollet sa...

Klippa bilar är kul, bara den är tillräckligt ny.